Langweer - Sneek
Verslag vrijdag 13 mei
Na de palaver in de vroege ochtend rende alle schippers als het een ware "le man" start betrof naar hun schip. We vertrokken met een dikke bries over het Sneekermeer richting de Houkesloot in Sneek om een zo mooi mogelijk plaatsje te bemachtigen.
In Sneek stond ons een reuze gezellig proeverij van de Weduwe Joustra te wachten.
Historie.
In 1864 is de weduwe Anjenette Joustra-Reinders begonnen met het maken van Beerenburg. Zes generaties verder, maken ze in het pand van oorsprong nog steeds met dezelfde kruiden, hetzelfde product volgens dezelfde receptuur. Dat is uniek en dat proeft u niet alleen terug in de smaak van onze Beerenburg, maar ook in het verhaal van de familie en de uitstraling van het pand. Één van de oudste panden van Sneek, in hartje centrum. Inmiddels maken ze allang niet meer alleen Beerenburg, maar vele andere producten. Het is een prachtige uitdaging om innovatief bezig te zijn, met behoud van traditie en al het oude.
Er werd geproefd gelachen doorelkaar heen gepraat iedereen had het super naar zijn zin.
De bijgevoegde foto's vertellen het verhaal vanzelf.
Na afloop ging de een voldaan naar de boot terug en andere volgde het advies van de verteller op om bij slager Zijlstra de eigen gemaakte droge worst te halen. Deze zijn bereid volgens oud recept met de overgebleven kruiden pulp na het distilleren van de drankjes.
Uiteraard werden de meegenomen flessen thuis opengetrokken en werden wel erg stoere vaarverhalen vertelt aan elkaar.
In ieder geval voor herhaling vatbaar.
Organisatie ?
Petronella